Статті

SWIFT оголосила про запуск торгівлі криптовалютами та токенами в 2025 році

Світові комерційні та центральні банки зможуть розпочати тестові транзакції з цифровими активами через міжнародну платіжну систему SWIFT вже у 2025 році, повідомила пресслужба компанії. «З наступного року банки Північної Америки, Європи та Азії розпочнуть реальні випробування цифрових активів та валютних транзакцій через мережу SWIFT. Це великий крок уперед у порівнянні з нашими попередніми експериментами», — йдеться у заяві міжнародної системи, до якої підключено понад 11 тисяч фінансових установ.

У пресрелізі зазначається, що розробка буде спрямована на створення можливостей для координації між учасниками системи, що допоможе впроваджувати рішення у реальних умовах.

Таким чином, банки матимуть змогу переміщувати реальні гроші та активи під час тестових транзакцій між різними блокчейн-реєстраторами, тоді як раніше такі операції проводилися виключно в тестовому режимі.

На думку Ніка Керігана, голови відділу інновацій SWIFT, ця ініціатива дозволить інтегрувати різні платформи, на яких банки досліджують технологію блокчейн. «Для успішного впровадження цифрових активів і валют у глобальному масштабі важливо, щоб вони могли легко співіснувати з традиційними формами грошей», — зазначив Том Шах, директор з інновацій SWIFT.

Випробування SWIFT передбачають як платежі, так і розрахунки з цінними паперами, однак Керіган не розкрив імена банків-учасників пілотного проекту.

Раніше у експериментах SWIFT із блокчейном брали участь Deutsche Bank, HSBC, NatWest Group, Santander, Sumitomo Mitsui Banking та Shanghai Commercial & Savings Bank. Водночас банки на кшталт JPMorgan Chase і Citigroup вже кілька років розробляють власні блокчейн-технології, що призвело до фрагментації ринку, де мережі різних банків не можуть ефективно взаємодіяти.

Використання блокчейн-мереж для токенізації активів, таких як депозитні рахунки та облігації, зростає. За прогнозами Standard Chartered та Synpulse, обсяг ринку токенізованих активів до 2034 року може досягти $30 трлн. Опитування, проведене Celent та BNY Mellon, показало, що 91% інституційних інвесторів виявили зацікавленість у токенізованих активах.

Центральні банки також зацікавлені у цифрових валютах: наразі 134 країни досліджують можливості створення цифрової валюти центрального банку (ЦВЦП).