Статті

Українці активно відкривають депозити: в якій валюті зберігають кошти

Станом на 1 червня 2024 року загальна сума вкладів фізичних осіб у банках України склала 1 266,1 млрд грн, що на 21,9 млрд грн більше, ніж у попередньому місяці. Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Приріст вкладів

Від початку 2024 року загальний приріст вкладів склав 31,3 млрд грн. Протягом останніх трьох місяців спостерігалася тенденція до зростання. Проте вперше за поточний рік зафіксовано реальний приріст депозитів, не пов’язаний з переоцінкою гривневого еквіваленту валютних вкладів.

Валюти вкладів

Українці тримають гроші у таких валютах:

  • Вклади у національній валюті — 814,6 млрд грн (збільшення на 13,0 млрд грн за травень)
  • Вклади в іноземній валюті — 451,5 млрд грн (збільшення на 8,9 млрд грн за травень)

Частка ФОП

Станом на 1 червня 2024 року частка ФОП у структурі вкладників становила 3,3%, а сума їх вкладів склала 138,8 млрд грн, що становить 11,0% від загальної суми вкладів.

Відшкодування вкладів

На час дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його завершення на вклади поширюються 100% гарантії. Після цього терміну максимальна сума гарантованого відшкодування для вкладників банків України становитиме 600 тис. грн.

Додаткова інформація

За даними НБУ, гривневі накопичення населення демонструють стійке зростання з урахуванням сезонних коливань. Цей приріст обумовлений зростанням номінальних доходів населення та збереженням довіри до банків. Кількість вкладів та середній розмір банківського вкладу також зростають. Середній розмір вкладу зріс на 18% з минулого квітня — до близько 12 тис. грн. У травні середні відсоткові ставки банків за новими депозитами у гривні для населення становили 11,0% річних, що на 0,2 в. п. нижче, ніж у попередньому місяці.