Статті

Партнери G7+ підтримають енергосектор України більш як на $1 мільярд

Партнери G7+ висловили свою готовність підтримати український енергетичний сектор, надавши додаткову допомогу на суму понад $1 мільярд після серії атак, зроблених Росією. Ця допомога включає різні форми фінансування і грантів від різних країн і організацій.

Зокрема, було оголошено про виділення понад 70 мільйонів євро нових грантових внесків до Фонду підтримки енергетики України, $500 мільйонів нового фінансування від США, 300 мільйонів євро додаткового фінансування від ЄБРР щонайменше $47 мільйонів додаткового гранту від Світового банку, а також донації у формі гуманітарної допомоги від країн Європейського Союзу.

Партнери G7+ також висловили стурбованість після атак на українську енергосистему, що призвело до втрати близько 9 ГВт встановленої потужності енергогенерації. Вони засудили ці атаки та зажадали притягнення до відповідальності тих, хто причетний до них, у зв’язку з їх руйнівним впливом на громадянське населення України.

Важливим моментом стало визнання зусиль ENTSO-E у збільшенні експорту електроенергії в Україну. Партнери наголосили на своєму намірі посилити зусилля щодо надання необхідного обладнання для ремонту пошкодженої інфраструктури енергетичного сектору України перед настанням зимового періоду 2024/2025 років.