Статті

У Раді зареєстрували законопроект про «економічне бронювання»

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», також відомий як законопроект про «економічне бронювання». Про це повідомив голова Комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Зміст законопроекту:

  • Законопроект спрямований на подолання викликів, які виникли в українських виробників через повномасштабне вторгнення.
  • Основна ідея: кожне підприємство, яке сплачує підвищений військовий збір у розмірі 20 000 грн. на місяць за працівника, може забронювати цього працівника. Сплата підвищеного збору провадиться не працівником, а самим бізнесом. Підприємство самостійно визначає, хто йому найбільш критичний співробітник, і підтверджує це відповідними податками.

Переваги та особливості:

  • Бронювання поширюється на кожне підприємство, вирішуючи проблеми, такі як неможливість броні для представництв міжнародних компаній або ФОП. ФОП можуть забронюватись, якщо підтвердять реальне ведення діяльності за останній рік.
  • Відсоток заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механізм сплати підвищеного військового збору окреслено у пов’язаному законопроекті №11332.

Альтернативні законопроекти

Незабаром у парламенті буде зареєстровано два альтернативні законопроекти:

  • Модель із бронюванням за рівнем зарплати більш ніж у 35 000 грн.
  • Змішана модель: 35 000 грн. зарплати для найманого працівника та 20 000 грн. військового збору для ФОП.

Ці ініціативи покликані посилити підтримку українських підприємств та забезпечити більш гнучкі умови для збереження ключових працівників за умов воєнного часу.